Απόφαση παράτασης στην προθεσμία υλοποίησης εργασιών «Εξοικονομώ 2021»

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
 

Παρατείνεται, με Aπόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, έως και τις 16.4.2024 η καταληκτική προθεσμία, που έχουν οι ωφελούμενοι της 1ης και 2ης Απόφασης Υπαγωγής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» για την υλοποίηση έργου.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, η παράταση κρίνεται αναγκαία για την ομαλή ολοκλήρωση και διασφάλιση επίτευξης των στόχων του προγράμματος.

Υπενθυμίζουμε πως η πρώτη απόφαση υπαγωγής με 5.737 ωφελούμενους εκδόθηκε στα μέσα Νοεμβρίου 2022. Σύμφωνα με τα χρονικά περιθώρια του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος (365 ημέρες από την ημερομηνία υπαγωγής συν δικαίωμα παράτασης 90 ημερών), οι ωφελούμενοι είχαν προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων έως τις 14/2/2024.

Αντίστοιχα, η δεύτερη απόφαση υπαγωγής με 3.039 ωφελούμενους εκδόθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου. Έτσι, ουσιαστικά με τη σημερινή απόφαση του ΥΠΕΝ, δίνεται ουσιαστικά παράταση 2 μηνών για τις πρώτες και ενός μήνα για τις δεύτερες υπαγωγές.

Όπως μεταξύ άλλων φορέων υπογράμμισε και το ΤΕΕ Πελοποννήσου στο αίτημά του προς το ΥΠΕΝ για την παράταση των έργων του “Εξοικονομώ 2021“, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται σύστημα κλήρωσης ενεργειακού επιθεωρητή για την έκδοση του 2ου πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, αφού έχουν ολοκληρωθεί τα έργα από τους ωφελούμενους. Επίσης σύμφωνα με το ΤΕΕ Πελοποννήσου, υπάρχει διαφορετική διαδικασία στα πληροφοριακά συστήματα του προγράμματος και την τελική εκταμίευση των ποσών.

Έτσι, με δεδομένο ότι το σύστημα κληρώσεων των ενεργειακών επιθεωρητών ενεργοποιήθηκε λίγο πριν τη λήξη της αρχικής υλοποίησης των έργων, δηλαδή τον Νοέμβριο 2023, το ΤΕΕ Πελοποννήσου αιτήθηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τη χορήγηση παράτασης του χρονικού διαστήματος ολοκλήρωσης των έργων κατά τρεις μήνες τουλάχιστον, για όσα έργα έχουν λάβει απόφαση υπαγωγής από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Φεβρουάριο 2023. Με τη σημερινή του απόφαση το ΥΠΕΝ έδωσε μεν παράταση αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα και μόνο για τις δύο πρώτες αποφάσεις υπαγωγής

 

Πηγή : https://news.b2green.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Your Comment