Τα 5 προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που θα τρέξουν μέσα στο 2024.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Στις ράγες βάζει η κυβέρνηση την υλοποίηση πέντε προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» για επιχειρήσεις, το πρόγραμμα για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού σε δήμους και περιφέρειες και το «Εξοικονομώ» για κατοικίες, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 700.000.000 ευρώ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Δημοκρατία», έως το τέλος του έτους ή το αργότερο εντός του Ιανουαρίου προγραμματίζεται να ανοίξει η πρόσκληση για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» της ΔΥΠΑ, ύψους 50.000.000 ευρώ, με πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Μέσω του προγράμματος επιδοτείται το 40% των δαπανών έως 10.000 ευρώ για αναβάθμιση κατοικιών που έχουν δηλωθεί κενές τα τελευταία τρία χρόνια, με τους ωφελουμένους να είναι υποχρεωμένοι μετά την ανακαίνιση να προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών.

Δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα ακίνητό τους εφόσον: α) διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 50%, β) το ακίνητο έχει έκταση 100 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή, γ) έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ, δ) το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών, και ε) οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε έτη.

Εντός του 2024, χωρίς να είναι ακόμα ξεκάθαρο το ακριβές διάστημα, θα προκηρυχθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο νέος κύκλος του «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός θα κυμαίνεται γύρω στα 300.000.000-350.000.000 ευρώ και θα προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, με στόχο την επιτάχυνση της απεξάρτησης της θέρμανσης από το πετρέλαιο. Στο νέο πρόγραμμα θα μεταφερθούν και τα αδιάθετα κονδύλια από προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων που «έτρεξαν» το προηγούμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, θα διοχετευτούν τα χρήματα που δεν απορροφήθηκαν από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους, στο οποίο υποβλήθηκαν 6.679 αιτήσεις προϋπολογισμού 88.029.982 ευρώ έναντι διαθέσιμων κονδυλίων ύψους 300.000.000 ευρώ. Θα έχει προηγηθεί το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους η προκήρυξη του προγράμματος για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. Με προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ θα επιδοτεί το 20% του κόστους των επενδύσεων.

Περίπου την ίδια περίοδο αναμένεται να αρχίσει και το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» αποκλειστικά για επιχειρήσεις. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 90.000.000 ευρώ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης (στα 100.000.000 ευρώ υπολογίζεται η ιδιωτική συμμετοχή) και η επιδότηση των δικαιούχων θα κυμαίνεται από 30% έως 50%. Αφορά χρηματοδοτική στήριξη επιχειρήσεων για μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας, με την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού, κυρίως θέρμανσης – ψύξης, σε αντικατάσταση υφιστάμενου εξοπλισμού.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα τρέξει στα πρότυπα του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» για τα νοικοκυριά, θα προκηρυχθεί με υπουργική απόφαση, στην οποία θα αναφέρονται τα χαρακτηριστικά του, όπως ο προϋπολογισμός κάθε σχετικής δράσης, τα επιλέξιμα προς χρηματοδότηση και απόσυρση συστήματα και εξοπλισμός, η χρηματοδότηση αυτών, οι δικαιούχοι της δράσης, η διάρκεια και οι διαδικασίες εφαρμογής της, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και οι συνέπειες τήρησης των όρων και προϋποθέσεων δράσης, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της.

 

Πηγή : https://news.b2green.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Your Comment