Μέχρι τα… Χριστούγεννα θα έχει κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής. Οι ιδιοκτήτες κατοικιών με μεγάλες παραβάσεις θα μπορέσουν υπό προϋποθέσεις και αυστηρούς ελέγχους να διατηρήσουν τα ακίνητά τους για 30 χρόνια έναντι προσαυξημένων προστίμων. Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία των πολιτών που έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση για τις πρώτες 4 κατηγορίες αυθαιρέτων, οι περισσότερες παρεμβάσεις αφορούν σε αλλαγές χρήσης και ημιυπαίθριους χώρους, κατέχοντας μάλιστα σημαντικό μερίδιο στην πίτα των κτισμάτων που έχουν κάνει υπαγωγή στην πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, καθώς αποτελούν 1 στις 3 δηλώσεις.
Σε δύο φάσεις
Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, η ρύθμιση που θα κατατεθεί αφορά τα αυθαίρετα που είτε δεν έχουν οικοδομική άδεια είτε έχουν με υπερβάσεις πάνω από 20% ως προς το ύψος και πάνω από 40% ως προς την κάλυψη και τη δόμηση. Συγκεκριμένα, η διαδικασία θα γίνεται σε δύο φάσεις. Πρώτα θα γίνεται η προσωρινή αίτηση στην οποία απαιτείται η σχετική δήλωση και η πληρωμή του ενιαίου ειδικού προστίμου με τις προσαυξήσεις. Κατά τη δεύτερη φάση, για να οριστικοποιηθεί η υπαγωγή, όπως επεσήμανε ο κ. Ταγαράς, οι ιδιοκτήτες με δικά τους έξοδα θα υποβάλουν ένα αίτημα μέσω μηχανικού για να οριστεί ελεγκτής δόμησης, ο οποίος θα «τσεκάρει» την υπαγωγή που θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις (δεν βρίσκεται σε περιοχές Natura, δεν έχει χτιστεί μετά τις 28 Ιουλίου 2011 κ.λπ.) και όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος με τη σύνταξη της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, θα γίνεται η οριστική υπαγωγή και κατ’ επέκταση θα μπορούν να πραγματοποιούνται οι μεταβιβάσεις των συγκεκριμένων ακινήτων.
Ερωτηθείς ο υφυπουργός για τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους ιδιοκτήτες από την ενεργοποίηση της κατηγορίας 5 στη σχετική πλατφόρμα για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, σημείωσε ότι θα μπορούν να γίνονται υπαγωγές μέχρι τη λήξη της διαδικασίας που έχει οριστεί από τον νόμο, δηλαδή τις 31 Μαρτίου 2026. Ωστόσο, για κάθε χρόνο που περνάει τα πρόστιμα θα είναι προσαυξημένα. Οσον αφορά στο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης υπαγωγής των συγκεκριμένων αυθαιρέτων, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός, δεδομένου ότι οι πολίτες που θα υποβάλουν τις αρχικές αιτήσεις, αν μπορούν αμέσως να καλύψουν πέρα από το ενιαίο ειδικό πρόστιμο και το κόστος του ελεγκτή δόμησης, θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν και τις δύο φάσεις άμεσα. Αντίθετα, όσοι για οικονομικούς λόγους δεν δύνανται να το κάνουν έγκαιρα, έχουν χρονικό περιθώριο έως τα τέλη Μαρτίου 2026.
Αυστηροί έλεγχοι
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ταγαράς τόνισε ότι οι έλεγχοι των αιτήσεων θα είναι αυστηροί. Ετσι, για να μη γίνουν αιτήσεις για κατοικίες στις οποίες δεν προβλέπεται υπαγωγή στη ρύθμιση, αναμένεται να γίνεται έλεγχος σε όλες τις δηλώσεις για την κατηγορία 5. Ο έλεγχος στην περίπτωση των εν λόγω αιτήσεων δεν θα είναι δειγματοληπτικός στο 5% του συνόλου, όπως ήδη προβλέπει η νομοθεσία, αλλά οι υπαγωγές της συγκεκριμένης κατηγορίας θα ελέγχονται αυστηρά μία προς μία, ολοκληρωτικά και προς κάθε κατεύθυνση και, έτσι, καμία υπαγωγή δεν θα εισέρχεται στην πλατφόρμα άνευ ελέγχου και παρατηρήσεων.
Παράλληλα, όλα τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 θα δηλωθούν κανονικά στην πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου αποκλειστικά ηλεκτρονικά.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, τα πρόστιμα στην περίπτωση αυτής της κατηγορίας θα είναι προσαυξημένα, ενώ τα χρήματα από τα πρόστιμα τακτοποίησης αποκλειστικά των συγκεκριμένων αυθαιρέτων, τα οποία είναι άλλωστε και τα μεγαλύτερα σε επίπεδο εσόδων, θα κατευθύνονται σε έναν ξεχωριστό κωδικό του Πράσινου Ταμείου με στόχο να χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση δεσμευμένων οικοπέδων για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά τα ποσά θα επιστραφούν στις τοπικές κοινωνίες τηρώντας το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.
Τι ισχύει για τις κατηγορίες 1 έως 4 και τους ημιυπαίθριους
Για τις πρώτες τέσσερις κατηγορίες ο χρόνος μετρά αντίστροφα, με την κλεψύδρα να… αδειάζει τον Μάρτιο του 2026.
Η διαδικασία τακτοποίησης πραγματοποιείται μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.
Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κατηγορίας 1 – 4 που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση τακτοποίησης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διαδικασία θεωρείται ολοκληρωμένη μόνον όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή η μη έκδοσή της θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας. Επομένως, για τη μεταβίβαση του ακινήτου, προϋπόθεση είναι η τακτοποίηση και η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.
Σύμφωνα, πάντως, με όσα προκύπτουν από τα διαθέσιμα στοιχεία των πολιτών που έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση τακτοποίησης αυθαιρέτων, οι περισσότερες παρεμβάσεις αφορούν σε αλλαγές χρήσης και ημιυπαίθριους χώρους, κατέχοντας μάλιστα σημαντικό ποσοστό στα κτίσματα που έχουν κάνει υπαγωγή στην πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, καθώς αποτελούν 1 στις 3 δηλώσεις.
Πηγή : https://news.b2green.gr/