Αδήλωτα τετραγωνικά – Στα σκαριά νέα ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Μέσα στον Οκτώβριο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να προωθηθεί στη Βουλή μια νέα ρύθμιση που θα επιτρέπει το άνοιγμα και πάλι της πλατφόρμας για τη δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών σε δομημένες επιφάνειες από τους ιδιοκτήτες. Παράλληλα θα προβλέπονται «κουρέματα» σε πρόστιμα αλλά και απαλλαγές από προσαυξήσεις στις αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών.

Όπως αναφέρεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να προβούν σε μεταβιβάσεις και δεν είχαν κάνει τις απαραίτητες δηλώσεις «αποκάλυψης» των τετραγωνικών, για σειρά λόγων, απειλούνται με μεγάλες χρεώσεις. Γι’ αυτό ζητούν και πάλι να ανοίξει η πλατφόρμα, ώστε να διορθώσουν τα εμβαδά των επιφανειών των ακινήτων τους και να πάρουν την απαραίτητη «βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ» τακτοποιώντας παράλληλα τις οφειλές τους.

Υπενθυμίζεται σε περιπτώσεις μεταβιβάσεων θα πρέπει να δηλωθούν τα πραγματικά τετραγωνικά. Όμως έτσι προβλέπονται πρόστιμα και προσαυξήσεις έως και 200% επί των οφειλόμενων τελών 12ετίας καθώς μετά την πρώτη φάση λειτουργίας της πλατφόρμας, επανήλθαν οι ιδιαίτερα αυστηρές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Ήδη βέβαια η ΠΟΜΙΔΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προτείνει ένα πλαίσιο για όσους προβούν σε δηλώσεις των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους, που προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα καταβάλουν με «λελογισμένες» προσαυξήσεις τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Πιο συγκεκριμένα τα ποσά θα έχουν μια κλιμάκωση προσαυξήσεων ανάλογα με το πόσο γρήγορα κάνουν οι ιδιοκτήτες τις δηλώσεις σε σχέση με την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Αντίθετα εάν «ξεχάσουν» και πάλι να προβούν στις αποκαλύψεις των τετραγωνικών, θα βρεθούν αντιμέτωποι με προσαυξήσεις έως και 50% σε σχέση με τα ποσά που θα όφειλαν κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη φάση λειτουργίας της πλατφόρμας πολλοί Δήμοι βρέθηκαν με ένα «δώρο» ρευστότητας υποβλήθηκαν 2.754.563 δηλώσεις για εμβαδά 70 περίπου εκατ. τετραγωνικών μέτρων, με αποτέλεσμα τα ετήσια έσοδα για τους ΟΤΑ να υπερβούν τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πηγή : https://www.b2green.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Your Comment