Εξοικονομώ: Λίστα επιλαχόντων, αλλαγές αμοιβών μηχανικών κλπ. στο νέο πρόγραμμα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Νέες πληροφορίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για τον επερχόμενο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ» από τον κ.  Αντώνη Μαρίνο, Διευθυντή Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρίνος, μιλώντας στη θεματική ενότητα «Νέο Εξοικονομώ & Σύγχρονες εφαρμογές εξοικονόμησης & διαχείρισης ενέργειας» του 10oυ Forum Ενέργειας 2021 που διοργανώνει η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», επιβεβαίωσε τα όσα είχε αποκαλύψει η κα Σδούκου σε πρόσφατη ομιλία της αναφορικά με την κατάργηση της σειράς προτεραιότητας, την εφαρμογή κριτηρίων υπαγωγής με μοριοδότηση και την υποχρεωτική μεν αλλά επιδοτούμενη δε ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου για την υποβολή αίτησης (διαβάστε σχετικά εδώ), ενώ προσέθεσε μεταξύ άλλων τα παρακάτω πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Στο νέο πρόγραμμα θα καταργηθούν οι αιτήσεις πολυκατοικιών τύπου Β’ δεδομένου ότι δεν υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον στον τελευταίο κύκλο
  • Λόγω του ότι το αποτέλεσμα θα είναι συγκριτικό, οι αιτήσεις θα πρέπει να συνταχθούν με μεγάλη προσοχή στην επιλογή των παρεμβάσεων, στην εξοικονομούμενη ενέργεια και στο συνολικό κόστος, έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες στην συγκριτική αξιολόγηση ένταξης.
  • Θα υπάρχει πληροφόρηση αναφορικά με την επιτευχθείσα βαθμολογία της αίτησης και ο ενδιαφερόμενος στη συνέχεια θα περιμένει την ανακοίνωση των συγκριτικών αποτελεσμάτων για να διαπιστώσει αν είναι τελικά ωφελούμενος ή όχι.
  • Βάσει του σχεδιασμού του ΥΠΕΝ, η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή για αιτήσεις για περίπου ένα μήνα, ενώ το άνοιγμά της αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο.
  • Η διαδικασία αξιολόγησης θα προβλέπει λίστα επιλαχόντων, οι οποίοι θα αναμένουν να μάθουν αν εντάσσονται για ένα χρονικό διάστημα 1-2 μηνών. Όσοι δεν ενταχθούν, θα επαναξιολογηθούν στον αμέσως επόμενο κύκλο, ο οποίος σύμφωνα με τους στόχους του ΥΠΕΝ θα ξεκινήσει λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του επερχόμενου κύκλου και θα αφορά επιπλέον 50.000 αιτήσεις περίπου.
  • Στις συζητήσεις που είχαν γίνει με το ΤΕΕ, είχε τεθεί στο τραπέζι για τους μηχανικούς, πέρα από τα καθήκοντα συμβούλων έργου, να αναλάβουν και την ευθύνη της επίβλεψης, άρα και την ορθή εκτέλεση και πιστοποίηση των παρεμβάσεων. Αυτό δεν μπόρεσε να συμφωνηθεί με το ΤΕΕ, οπότε αυτό που πλέον έχει μείνει στο τραπέζι είναι μόνο η αλλαγή στις αμοιβές των μηχανικών.
  • Το covid bonus καθώς και το bonus των λιγνιτικών δήμων οδεύουν προς κατάργηση. Υπό συζήτηση είναι το bonus και ο τρόποε που αυτό θα ενταχθεί στη μοριοδότηση, αναφορικά με την μεγάλη ενεργειακή αναβάθμιση.
  • Αναφορικά με τις εισοδηματικές κλίμακες, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται σε εφαρμογή άνω ορίου εισοδήματος, ξεκινώντας με χαμηλότερη κατηγορία αυτή των 5.000 ευρώ ατομικού εισοδήματος, ενώ κατά πάσα πιθανότητα το μέγιστο οικογενειακό εισόδημα δε θα ξεπερνά τις 60-70.000 ευρώ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από πληροφορίες που αφορούν στον επερχόμενο κύκλο, ο κ. Μαρίνος διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες πως μέσα στον Ιούλιο θα εξομαλυνθεί, τόσο η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που είναι σε εξέλιξη όσο και οι εκταμιεύσεις που εκκρεμούν.

 

Πηγή : https://news.b2green.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Your Comment