Με προβλήματα έχει ξεκινήσει ο νέος θεσμός της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Με προβλήματα έχει ξεκινήσει ο νέος θεσμός της ταυτότητας κτιρίου, που αποτελεί μέρος της καθημερινότητας στην αγορά ακινήτων και δη στις αγοραπωλησίες από τις αρχές του έτους. Η ταυτότητα κτιρίου είναι ένας ηλεκτρονικός «φάκελος», στον οποίο εφεξής θα συγκεντρώνονται όλα τα επιμέρους στοιχεία και έγγραφα που συνοδεύουν ένα ακίνητο, όπως το ενεργειακό πιστοποιητικό, η οικοδομική άδεια, το δελτίο στατικής τρωτότητας, οι τίτλοι ιδιοκτησίας, τα σχέδια κατόψεων, ο πίνακας χιλιοστών και η μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου και τυχόν δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων.

Ωστόσο, τα μέτρα για την πανδημία και τα λειτουργικά προβλήματα που εμφανίζουν διάφορες δημόσιες υπηρεσίες φαίνεται πως λειτουργούν ως τροχοπέδη για την ομαλή εφαρμογή του νέου αυτού θεσμού. Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι «με κλειστές δημόσιες υπηρεσίες εν μέσω πανδημίας και καραντίνας άγνωστης διάρκειας, η συγκέντρωση τόσων αδειών, σχεδίων, μελετών, δικαιολογητικών και βεβαιώσεων και η διενέργεια αυτοψιών για έκδοση ΠΕΑ και ταυτότητας κτιρίου είναι πέρα από τις ανθρώπινες δυνατότητες. Ούτε είναι εύκολο να αποκτηθεί υπό τις συνθήκες αυτές εμπειρία στη δημιουργία και υποβολή ταυτότητας κτιρίου από έναν σημαντικό αριθμό μηχανικών της χώρας ώστε από την 1η Απριλίου να είναι δυνατή η υποχρεωτική κατάρτιση και υποβολή ταυτότητας κτιρίου για κάθε δικαιοπραξία».

Υπενθυμίζεται ότι η ταυτότητα κτιρίου είναι υποχρεωτική για όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων από την 1η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, αυτή την περίοδο προβλέπεται μια μικρή χρονική παράταση για όσα ακίνητα έχει εκδοθεί βεβαίωση μηχανικού περί μη ύπαρξης πολεοδομικών παραβάσεων έως τις 31 Ιανουαρίου 2021. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα ολοκλήρωσης της αγοραπωλησίας χωρίς την απαίτηση και της ταυτότητας κτιρίου. Ωστόσο, ακόμα κι αν η σχετική βεβαίωση εκδόθηκε στις 31 Ιανουαρίου, η ισχύς της λήγει στις 31 Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι από την 1η Απριλίου δεν θα υπάρχει πλέον καμία εξαίρεση.

Πηγές του ΤΕΕ ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι όντως υπάρχουν ζητήματα με την προμήθεια των αδειών από τις πολεοδομίες. Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίζονται δεκτικοί σε τυχόν λύσεις που θα έδιναν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στις βεβαιώσεις των μηχανικών (σήμερα έχουν δίμηνη ισχύ), συμπληρώνοντας όμως ότι σε αυτή την περίπτωση «ανοίγουμε πιθανό παράθυρο για τυχόν αυθαιρεσίες». Εκπρόσωποι του ΤΕΕ ανέφεραν ότι μια τέτοια παράταση δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το τέλος Μαΐου. Η ΠΟΜΙΔΑ πρότεινε χθες να επιτραπεί η παράλληλη ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να μην «παραλύσει» η κτηματαγορά και επηρεαστούν αρνητικά οι συναλλαγές των ακινήτων.

Παράλληλα, η ΠΟΜΙΔΑ έθεσε και το ζήτημα της υποχρέωσης υποβολής και μελέτης στατικής επάρκειας (που αφορά ολόκληρο το κτίριο), ακόμα κι αν πρόκειται για αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία. Ασφαλώς, μελέτη στατικής επάρκειας οφείλει να έχει κάθε κτίριο. Ωστόσο, με δεδομένο ότι πολλά ακίνητα, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, έχουν κατασκευαστεί τις δεκαετίες του 1950 και 1960, ή ακόμα και προπολεμικά, είναι αρκετά υψηλή η πιθανότητα να μην έχουν καν τη σχετική μελέτη, υποχρεώνοντας έτσι τον ιδιοκτήτη – πωλητή ενός διαμερίσματος να προβεί σε δαπανηρές μελέτες. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να αφαιρεθεί η μελέτη στατικής επάρκειας από τις προϋποθέσεις για έκδοση ταυτότητας μεμονωμένων διαμερισμάτων.

Νίκος Ρουσάνογλου

 

Πηγή : https://news.b2green.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Your Comment