Έρχεται νέα ευκαιρία σε ιδιοκτήτες για τα αδήλωτα τετραγωνικά

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Κατατίθεται διάταξη στη Βουλή για να ανοίξει και πάλι η πλατφόρμα. Σχεδιάζεται πληροφοριακό σύστημα με τις εμπορικές τιμές ακινήτων και ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις σε μια ημέρα.

Τέσσερις παρεμβάσεις στο μέτωπο των ακινήτων, με παροχή δεύτερης ευκαιρίας για τα «αδήλωτα τετραγωνικά» στους δήμους, αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις και ξεκαθάρισμα του τοπίου για τα ενοίκια σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα:

Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τα «αδήλωτα τετραγωνικά»: Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να εμφανίσουν στους δήμους τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων τους καταβάλλοντας μικρότερες προσαυξήσεις επί των οφειλών, με όριο το 50%, αντί το 100% και 200% που ισχύει σήμερα. Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, στην ομιλία του στο 38ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, αποκάλυψε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας για δηλώσεις αδήλωτων επιφανειών.  Επίσης, όπως είπε, θα εισηγηθεί στα αρμόδια όργανα της ΚΕΔΕ την αυτόματη διακοπή της χρέωσης δημοτικών τελών για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από την ημέρα της διακοπής ηλεκτροδότησης, τη μείωση των προσαυξήσεων και προστίμων για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις εμβαδών με όριο το 50% και τη μείωση του χρόνου παραγραφής των οφειλών προς τους Δήμους από 20 σε 5 χρόνια, όπως ισχύει και για τις οφειλές προς το Δημόσιο. Στα εμβαδά που θα δηλώνονται για πρώτη φορά θα επιβάλλεται προσαύξηση επί των οφειλών από 1.1.2020, ποσοστού 20% για το πρώτο εξάμηνο της καθυστέρησης, και επιπλέον 5% για κάθε επόμενο εξάμηνο, όπως ακριβώς ισχύει και στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων, και με το ανώτατο όριο να φθάνει το 50%. Σημειώνεται ότι η ανακριβής δήλωση για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού επισύρει πρόστιμο 60%, η εκπρόθεσμη 100% ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής.

Καταργούνται οι αντικειμενικές αξίες: Την αντικατάσταση  των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων εξετάζεται η ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος που θα ακολουθεί τις τάσεις στην αγορά ακινήτων και η αντικατάσταση του όρου της αντικειμενικής αξίας με την εμπορική. Όπως είπε, με την προσέλκυση επενδύσεων στην αγορά ακινήτων,  θα δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας των ακινήτων. Σχετικά με το σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξίων έχει υλοποιηθεί η πρώτη φάση που προβλέπει την επέκταση της εφαρμογής του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε όλη την Επικράτεια, τη διαμόρφωση ενός πλήρως ψηφιοποιημένου συστήματος απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και την επικαιροποίηση όλων των τιμών εκκίνησης από πιστοποιημένους εκτιμητές.

Ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων: Από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά από την ΑΑΔΕ η εφαρμογή για την ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων, ενώ το 2021 το σύνολο σχεδόν των υποθηκοφυλακείων θα μετεξελιχθούν σε κτηματολογικά γραφεία και θα διευρυνθεί το πλήθος των υπηρεσιών του κτηματολογίου που παρέχονται διαδικτυακά. Επίσης, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσει το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων των υποθηκοφυλακείων.

Ενοίκια: Εντός των ημερών το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει την υπουργική απόφαση με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) επιχειρήσεων και επαγγελματιών που δικαιούνται πλήρη απαλλαγή ή έκπτωση στα ενοίκια για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει μια νέα εφαρμογή για τη δήλωση των στοιχείων μίσθωσης ακινήτων.

Πηγή : https://www.b2green.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Your Comment