Το …πράσινο φως για την ενεργοποίηση του τέλους 5% επί των οικοδομικών αδειών σε περιοχές εκτός σχεδίου ενεργοποιεί με εγκύκλιο που εξέδωσε προ ημερών ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης.
Η πρόβλεψη είχε περιληφθεί στον νόμο 4759/20 (παρ. 1 του άρθρου 32) και αφορούσε ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεως, εκτός ορίων των νομίμως υφισταμένων οικισμών προ του έτους 1923, που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου, και εκτός περιοχών, στις οποίες έχουν καθορισθεί χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης από εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου ή από διατάγματα που καθορίζουν όρους και περιορισμούς δόμησης σε περιοχές εκτός σχεδίου (π.χ. Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου ή Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α ή Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε. κλπ).
Σε αυτά τα ακίνητα οι οικοδομικές άδειες – όπως όριζε ο νόμος 4759/20 – θα επιβαρύνονται με τέλος 5% επί του κόστους της οικοδομικής άδειας, το οποίο θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο, για τη χρηματοδότηση δράσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές που αντισταθμίζουν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από το γεγονός ότι δομούνται περιοχές που κατ’ αρχήν δεν προορίζονται για δόμηση
Στην εγκύκλιο του κ. Μπακογιάννη, για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διατάξεως, διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του τέλους, που βαρύνονται οι εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες, ως κόστος οικοδομικής αδείας νοείται ο προϋπολογισμός του έργου.
Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος της καταβολής του τέλους 5% επί του προϋπολογισμού του έργου, διενεργείται από τις Υπηρεσίες Δόμησης κατά το στάδιο ελέγχου των φορολογικών στοιχείων της άδειας, όπου ελέγχεται ο προϋπολογισμός του έργου και τα αποδεικτικά καταβολής των απαιτούμενων εισφορών και κρατήσεων του έργου υπέρ του Δημοσίου, του οικείου δήμου και του e-ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν μηχανικοί, το κόστος για μια οικοδομική άδεια 150 με 250 τετραγωνικά μέτρα εκτιμάται ότι θα επιβαρύνεται από 500 έως και 1000 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο, την τιμή ζώνης κλπ.
Να σημειωθεί ότι ο νόμος 4759/2020 δίνει μια ακόμη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες κατά παρέκκλιση άρτιων γηπέδων να τα δομήσουν αν υποβάλλουν εντός διετίας από τη δημοσίευσή του αίτηση για τη χορήγηση προέγκρισης οικοδομικής άδειας, επιτρέποντας παράλληλα σε όσους ιδιοκτήτες είχαν προβεί σε αντίστοιχες προκαταρκτικές ενέργειες να τα δομήσουν με τους όρους δόμησης που ίσχυαν πριν, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ευνοϊκότεροι από εκείνους που θέτει ο νέος νόμος.
Βάσει των νέων ρυθμίσεων η δυνατότητα δόμησης , μετά τη διετία, καταργείται σε οικόπεδα:
- 750 τ.μ., με ελάχιστο «πρόσωπο» 10 μέτρα και ελάχιστο βάθος 15 μέτρα, που υφίστανται από το 1962.
- 1.200 τ.μ., με ελάχιστο «πρόσωπο» 20 μέτρα και ελάχιστο βάθος μέτρα, που υφίστανται από το 1964.
- 2.000 τ.μ., με ελάχιστο «πρόσωπο» 25 μέτρα και ελάχιστο βάθος 40 μέτρα, που υφίστανται από το 1977 (για εκείνα που βρίσκονται εντός ζώνης πόλεων και οικισμών) ή το 1978 (για όσα έχουν πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή ή δημοτική οδό).
- Που «έχασαν» την απαιτούμενη αρτιότητα επειδή το κράτος απαλλοτρίωσε ένα τμήμα τους και μετά την απομείωση έχουν ελάχιστο εμβαδό 2.000 τ.μ..
- Που δεν έχουν αρτιότητα, αλλά δόθηκαν σε αναδασμό, ως αντάλλαγμα άρτιου οικοπέδου, εφόσον μετά από τον αναδασμό έχουν ελάχιστο εμβαδό 2.000 τ.μ.
- Με ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τ.μ. για ανέγερση τουριστικών εγκαταστάσεων.