Έντονο είναι το ενδιαφέρον από πολίτες για το πρόγραμμα επιδοτήσεων Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει τον νέο κύκλο του προγράμματος, που θα προκηρυχθεί στα τέλη του καλοκαιριού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα αφορά σε 80.000 κατοικίες με στόχο την ενεργειακή τους αναβάθμιση, αλλά και την επανεκκίνηση της απασχόλησης, που σχετίζεται με την οικοδομή.
Το νέο πρόγραμμα θα έχει σημαντικές αλλαγές από τα προηγούμενα, με νέα κριτήρια επιλεξιμότητας και τρόπο που θα είναι πιο στοχευμένος για να ωφελούνται τα φτωχότερα νοικοκυριά και όχι οι πολίτες που υπέβαλαν γρηγορότερα την αίτηση τους. Ενα από τα πιο σοβαρά θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν την ένταξη τους στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι και η νομιμότητα της κατοικίας τους, που είναι και απαραίτητο στοιχείο για την υποβολή αίτησης.
Πολλοί όμως είναι οι πολίτες, κυρίως όσοι απέκτησαν με κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή μια παλιά κατοικία που χτίστηκε στη δεκαετία του 1960, που διαπιστώνουν ότι δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια. Επίσης αρκετοί είναι και αυτοί που θεωρούν ότι όλα είναι εντάξει, διότι έχουν το έντυπο της οικοδομικής άδειας, ενώ στην πορεία «πέφτουν» από τα σύννεφα όταν ο μηχανικός κατά την απαιτούμενη αυτοψία διαπιστώσει ότι υπάρχουν αυθαιρεσίες. Οι αυθαιρεσίες αφορούν κυρίως σε κλείσιμο μπαλκονιών, αλλαγή στη θέση των ανοιγμάτων (παράθυρα – μπαλκονόπορτες), κλείσιμο φωταγωγού, προσθήκη αποθήκης κ.ά.
Για αυτόν τον λόγο, καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι πρώτα να απευθυνθούν σε αρμόδιο μηχανικό, για να μάθουν αν το σπίτι τους πληροί τις προδιαγραφές και μπορεί να είναι επιλέξιμο για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και να τακτοποιήσουν τυχόν αυθαιρεσίες έγκαιρα και να προλάβουν την ένταξη τους στο πρόγραμμα.
Πώς νοείται η νομιμότητα;
Η νομιμότητα της κατοικίας αποδεικνύεται βάσει οικοδομικής άδειας. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της κατοικίας δεν διαθέτει οικοδομική άδεια ή αυτή δεν ανταποκρίνεται στην τρέχουσα κατάσταση της κατοικίας, θα πρέπει να προσκομισθεί έγγραφο νομιμότητας (όπως για παράδειγμα υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών ή εξαίρεσης από κατεδάφιση με το νόμο 1337/83).
Ποια έγγραφα αποδεικνύουν τη νομιμότητα ενός κτιρίου;
Η νομιμότητα του κτιρίου αποδεικνύεται με τα παρακάτω έγγραφα:
- Εντυπο Οικοδομικής Αδειας. Σημειώνεται ότι θα πρέπει το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων του χώρου να έχουν οικοδομική άδεια και να έχουν χρήση κατοικίας.
- Τυχόν αυθαίρετες κατασκευές να έχουν τακτοποιηθεί σύμφωνα με κάποιο νόμο αυθαιρέτων.
- Βεβαίωση από δήμο/μηχανικό για κτίσμα προϋφιστάμενο του 1955.
- Κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1955 θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται σχετική βεβαίωση από μηχανικό.
- Βεβαίωση ένταξης της αυθαίρετης κατασκευής σε κάποιο νόμο αυθαιρέτων.
- Αν η κατοικία (ή τμήμα αυτής) έχει κατασκευαστεί χωρίς άδεια μετά το 1955 θα πρέπει να έχει τακτοποιηθεί.
- Βεβαίωση οριστικής εξαίρεσης από κατεδάφιση από Πολεοδομία.
Το σπίτι μου είναι νόμιμο, όμως είναι υπό κατασκευή. Εντάσσεται στο πρόγραμμα;
Ημιτελείς κατοικίες δεν είναι επιλέξιμες για το πρόγραμμα. Οταν το πρόγραμμα αναφέρεται σε κατοικίες, νοούνται οι αποπερατωμένες και ήδη ηλεκτροδοτημένες.
Ακίνητα, που είναι χτισμένα με αρωγή, εντάσσονται στο πρόγραμμα;
Γενικώς, τα ακίνητα για τα οποία υπάρχει βεβαίωση Υποθηκοφυλακείου ότι πρόκειται για αρωγή του Ελληνικού Δημοσίου ή οικοδομική άδεια για προσθήκη σε ήδη υφιστάμενο κτήριο από αρωγή, εντάσσονται στο πρόγραμμα.
Τι γίνεται σε περίπτωση που τα νομιμοποιητικά έγγραφα που απαιτούνται δεν είναι άμεσα διαθέσιμα ή σε περίπτωση που η οικοδομική άδεια έχει χαθεί;
Στην περίπτωση βεβαιωμένης, από την αρμόδια υπηρεσία, απώλειας οικοδομικής άδειας, προσκομίζεται η σχετική βεβαίωση απώλειας και άλλο αποδεικτικό έγγραφο (π.χ. συμβόλαιο) από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός της άδειας και η επιφάνεια του κτιρίου. Όμως ο μηχανικός θα πρέπει να προβεί στην ανασύσταση φακέλου στην πολεοδομία.
Πηγή : https://news.b2green.gr